ЧИТАЛИЩЕ

logo2-11Читалището в гр. Бяла Слатина е основано през 1892 г. Началото на просветния и духовен живот поставят родолюбиви българи, свободомислещи младежи и интелигенти.

В края на XIX в. дългогодишният председател на читалището Гроздьо Петков, окръжен съветник и кмет на Бяла Слатина, построил със средства на общината читалищна сграда със салон и помещения за читалня и библиотека.

През 1937 г. кметът на белослатинската община Драгомир Влъчков разрешава построяването на нова сграда на читалището. Автор на проекта е арх. Григор Михайлов от София, а изпълнители на строителните работи са белослатинските майстори Иван Могилски и Михаил и Ставри Рангелови.

На 21 септември 1983 се открива новият читалищен комплекс. Той е проектиран от колектив на ГЛАВПРОЕКТ – София, с главен проектант арх. Цанко Хаджистойчев и арх. Елка Рибарова. Сградата е разположена върху площ от 6 530 дка и има застроен обем от 28 149 куб. м.

Днес белослатинското читалище се помещава в една от най-модерните в архитектурно отношение и многофункционалност читалищни сгради в страната.

Читалище “Развитие” – Бяла Слатина е утвърдена и наложила се културна институция, работеща упорито и последователно за разширяване на културното пространство в общината с нови идеи и дейности. В него работят 21 щатни служители. Самодейците от различните жанрове са над 200, а действителните членове на читалището са 750.

Читалище “Развитие” – Бяла Слатина е носител на ордена “Кирил и Методий” I степен (1961 г.) и на Втора награда в Националния преглед “Читалищата – центрове за висококачествена културна дейност” (1998 г.)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s